Baba
Cica
Csibe
Kutya
Nyuszi
Pingvin
Főoldal Hasznos tudnivalók Balettórák, a gyógytornász szemével

Balettórák, a gyógytornász szemével

A gyógytornász véleménye a balett mozdulatairól

A negyedik életévet betöltött gyerekek már képesek megmutatni kreativitásukat, jó a ritmusérzékük, alkalmasak csoportban való mozgásra. A tánc fejleszti a gyermek tartását, izomzatát, egyensúlyát - koordinációját, magabiztosságot és határozottságot ad. A balett alapok elsajátítása a későbbiekben előnyt jelent más mozgásformák elsajátítására is

A mozgáskultúra alapelemeinek döntő többsége a születéstől a 10–12 éves korig kialakul. A fejlődő idegrendszer képes egyre bonyolultabb mozgások szabályozására, a mozgások gyakorlása pedig visszahat az idegrendszer tökéletesedésére, mely alapján újabb mozgások sajátíthatók el. Ebben az időszakban a mozgásnak az idegrendszer funkcionális fejlődésében mással nem pótolható szerepe van. Nem pusztán a mozgásos ügyesség megalapozása történik meg tehát ebben az életkorban, hanem – ezen jóval túlmutatóan – az egész személyiséget meghatározó képességeké is.

 

     Elfogadott vélemények szerint a születéstől 6 éves korig az értelmi és a mozgásfejlődés közvetlenül kiegészítik egymást. Az egyikben elért teljesítmény szoros összefüggésben van a másikkal.

 

    A klasszikus balett magasabb szinten afiziológiás tartást és mozgást igényel, a természetellenes mozdulatok legfőképpen a gerincet és alsó végtagokat érintik. Az ízületek lazasága folyamatosan növekszik, amely sérülésveszélyt jelenthet, amennyiben az izmok ereje és reakciókészsége nem megfelelő. Elengedhetetlen a megfelelően szakképzett oktató jelenléte és kontrollja többek között a gyakorlatok helyes kivitelezése és a fokozatosság elvének betartása céljából.

 

Források: 

A klasszikus balett alapmozdulatainak anatómiai vonatkozásai/Szerző: Váliné Fekete Szilvia/(Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar Fizioterápiai Tanszék)

Mozgásfejlődés és a motorikus képességek fejlesztése gyermekkorban/Király Tibor-Szakály Zsolt

 

Greskovits Zsanett

gyógytornász

« Hasznos tudnivalók

Babaház
Babaház
Babaház
Babaház
Babaház
Babaház
Ez a weboldal az Ön kényelmes böngészésének érdekében cookie-kat használ. Elfogadom További információ